Întrebări frecvente

1. Generale

Conform statutului CDR (link):

  1. asigură respectarea cadrului legal și organizatoric pentru exercitarea profesiei de dietetician în condiţiile legii
  2. instituie standarde de calitate a serviciilor profesionale în domeniul dieteticii
  3. instituie un cadru de promovare şi dezvoltare a competenţei profesionale
  4. reprezintă interesele membrilor săi în faţa autorităţilor publice şi administrative
  5. ţine evidenţa dieteticienilor autorizaţi şi, după caz, acordă, certifică, suspendă şi retrage dreptul de exercitare a profesiei de dietetician pe teritoriul României;
  6. mediază şi arbitrează divergenţele dintre dieteticienii autorizaţi, dintre aceştia şi formele autonome de exercitare a profesiei ori dintre formele de exercitare a profesiei.

Funcționalea Colegiului Dieteticienilor din România cât și meseria de dietetician, sunt reglementate de următoarele documente, norme și legi:

  • Legea nr. 256/2015 (link)
  • Normele de aplicare a Legii 256 din 2015 (link)
  • Statutul CDR (link)
  • Regulamentul intern de organizare si functionare al CDR
  • Metodologia de înscriere în CDR (link)
  • Metodologia pentru efectuarea stagiului de practică (link)
  • Metodologia examenului național de dietetician autorizat (link)
  • Metodologia de creditare a formelor de educație medicală continuă (link)

Conform legii 256/2015, profesia de dietetician poate fi practicată doar de licențiații în nutriție și dietetică ce dețin avizul de liberă practică din partea CDR, obținut în urma promovării examenului național anual de dietetician autorizat. Pentru a vă înscrie la examenul național este necesar să aveți ori un an de practică (sub forma de angajat cu contract de muncă sau voluntar cu contract de voluntariat), ori un masterat în domeniul nutriției (120 de credite ECTS), pe lângă diploma de licență.

În concluzie, după obținerea diplomei de licență este necesar să obțineți o diplomă de masterat sau să efectuați un an de practică, apoi să vă înscrieți la examenul de dietetician autorizat, să îl promovați, și de abia apoi puteți să vă înscrieți în CDR pentru a primi avizul de liberă practică.

Dacă doriți să practicați profesia de dietetician după ce ați finalizat programul de licență, o puteți face doar în forma de stagiu de practică, cu contract de practică și sub supervizarea unui dietetician autorizat sau medic diabetolog. Aici găsiți metodologia de practică pentru anul 2023 (link).

Colegiul Dieteticienilor din România se adresează nutriționist-dieteticienilor, adică acelor specialiști care au absolvit un program de licență în nutriție și dietetică. CDR oferă avize de liberă practică exclusiv acestora. Profesiile de tehnician si consultant nutritionist sunt diferite ca și sferă de aplicabilitate, reglementare legală, rigoare și complexitate a parcursului educațional și alte criterii. Tehnicienii și consultanții nutriționiști sunt rugați să contacteze școala privată organizatoare a cursurilor urmate de aceștia.

Aceste profesii sunt diferite ca și aplicabilitate, reglementare legală, rigoare și complexitate a procesului educațional, tradiție și reputație. Iată câteva aspecte esențiale ce separă profesia de dietetician de alte profesii din domeniul nutriției:

  1. Dietetica este reglementată de o lege (și de normele de aplicare a ei), si anume de legea 256/2015 (link).
  2. ”Nutriția și dietetica” este un serviciu conex actului medical. Ordonanța de urgență nr.25/2023, Art 1, aliniatul 2, (link) care completează OUG nr.83/2000, menționează ”Serviciile publice conexe actului medical sunt următoarele: […] nutriţie şi dietetică.” Serviciile conexe actului medical sunt furnizate de persoane autorizate de Ministerul Sănătății, altele decât medicii, iar condițiile de autorizare a acestora se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății (cum este ordinul de mai sus).
  3. Codul COR (Clasificarea ocupațiilor din România). Sursa: Ministerul Muncii (link)
    • Nutritionist-dieteticianul se află în grupa:
      • 22 – Specialiști în domeniul sănătății
      • 226 – Alți specialiști în domeniul sănătății
      • 2265 – Dieteticieni și nutriționiști
      • 226503 – Nutriționist și dietetician
    • Tehnicianul nutriționist se află în grupa:
      • 51 – Lucrători în domeniul serviciilor personale
      • 512 – Bucătari
      • 5122 – Bucătar
      • 512232 – Tehnician nutriționist
  4. Competențele celor două profesii (descrise pe diplomele aferente fiecărui program educațional) sunt și ele diferite. Lista competențelor dieteticienilor la nivel european este descrisă de EFAD și o puteți citi la acest link (ultima varianta din 2016). Aceste competențe definesc cel mai bine profesia de dietetician, și o diferențiază de alte meserii similare.
  5. Profesia de dietetician este un standard profesional la nivel internațional, fiind prezentă în această formă în mai toate țările dezvoltate de pe glob și este acceptată ca având un rol esențial în managementul anumitor patologii (cardiometabolice, oncologice și altele). Tradiția profesiei este îndelungată. În Europa majoritatea țărilor au înființat o asociație profesională națională pentru dieteticieni între anii 1930 și 1960.
  6. Nu în ultimul rând, parcursul educațional diferă considerabil.
    • Dieteticianul trebuie să:
      • absolve un program de licență în nutriție și dietetică (3 ani, 180 de credite, organizat de o facultate de medicină
      • absolve un program de masterat în nutriție (lista mai jos) SAU să efectueze un stagiu de practică de un an (12 luni și 1000 de ore) sub supravegherea unui dietetician autorizat sau a unui medic specialist in diabet, nutriție și boli metabolice
      • să promoveze examenul anual național de dietetician autorizat, ca într-un final să se înscrie în Colegiul Dieteticienilor din România și să primească avizul de liberă practică
    • În paralel, diploma de tehnician sau consultant nutriționist se obține în majoritatea cazurilor în urma unei formari de scurtă durată (de la câteva luni până la 1 an) organizate de către școli private.

2. Înscrierea în CDR

  1. Absolviți un program de licență în domeniul ”Nutriție și Dietetică”
  2. Finalizați un an calendaristic de practică (urmând metodologia pentru 2023-2024) SAU absolviți un program de masterat în domeniul ”Nutriţie şi Dietetică” (lista de mastere mai jos);
  3. Promovați examenul național de dietetician autorizat (detalii pentru examenul din 2023)
  4. Depuneți dosarul de înscriere în colegiu la unul dintre cele 5 colegii teritoriale ale dieteticienilor (CTD) – lista aici

Da. Conform legii 256/2015, pentru a practica profesia de dietetician, este necesară înscrierea în organizația profesională Colegiul Dieteticienilor din România. Similar cu profesiile din domeniul sănătății (ex: medici, dentiști, fizioterapeuți, psihologi), dieteticianul beneficiază de o entitate care reglementează această profesie.

După obținerea diplomei de licență în ”Nutriție și Dietetică”, absolvenții ce au optat pentru înscrierea la un program de masterat, pot alege orice masterat din domeniul nutriției. Iată o listă a programelor de masterat de pe teritoriul României, acceptate în vederea obținerii avizului de liberă practică:

Iată o listă a programelor de masterat de pe teritoriul României, acceptate în vederea obținerii avizului de liberă practică:

  • Nutriția și calitatea vieții, UMF Cluj-Napoca (link)
  • Nutriție clinică și comunitară, UMF Târgu-Mureș (link)
  • Nutriție și dietetică profilactică și curativă, UMF Iași (link)
  • Nutriție clinică și comunitară, UMF Timișoara (link)
  • Nutriție și recuperare medicală, UMF Suceava (link)
  • Aliment-nutriție umană, USV Timișoara (link)
  • Gastronomie, nutriție și dietetică alimentară, USAMV Cluj-Napoca (link)
  • Nutriție și dietetică, UMF Craiova (link)
  • Managementul calității produselor alimentare, Univ. „Aurel Vlaicu” Arad (link)
  • Nutriție și siguranță alimentară, UMF București (link)
  • Nutriție și remodelare corporală, UNEFS, București (link)
  • Nutriție, Univ. ”Dunărea de Jos” Galați (link)

Lista nu este exhaustivă. Conform legii nr. 256/2015, Art.5, pct.4, lit.b, pot fi acceptate toate programele de masterat din domeniul nutriției ce oferă 120 de credite.

Conform legii 256/2015, pentru a deveni membru al Colegiului Dieteticienilor din România și a primi avizul de liberă practică pentru profesia de dietetician, este obligatorie deținerea unei diplome de licență în nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior, acreditată în România pe domeniul sănătate, cu o durată de minimum 3 ani (180 de credite). Iată lista acestora:

  • UMF Cluj-Napoca
  • UMF Timișoara
  • UMF Iași
  • UMF Suceava
  • UMF Târgu-Mureș
  • UVVG Arad
  • Univ. din Oradea

3. Examenul național de dietetician autorizat

Se completează dosarul de înscriere la examen (vizualizează aici varianta de dosar pentru examenul din 5 noiembrie 2023). Reține că pentru a participa la examenul de dietetician autorizat, este necesară finalizarea unui program de masterat în nutriție și dietetică, sau finalizarea unui an de practică (și asimilarea a 1000 de ore). Actele doveditoare a uneia dintre aceste două opțiuni, vor fi introduse în dosarul de înscriere la examen.

Examenul de dietetician autorizat se organizează anual în luna decembrie (în cazuri excepționale se poate organiza în luna noiembrie). Data exactă este anunțată cu minim 30 de zile înainte de examen, prin afișarea pe situl CDR a calendarului de examen.

Tematica și bibliografia sunt anunțate cu minim 30 de zile înainte de examen, dar ele se referă la cunoștințe de nutriție și dietetică pe care un student le-a asimilat deja pe parcursul programului de licență și de masterat sau pe parcursul stagiului de practică. Iată tematica și bibliografia pentru examenul din 2023.

Baza de date cu subiecte pentru examenul de dietetician autorizat se afișează public pe site în fiecare an, cu minim 30 de zile înainte de examen. Iată aici întrebările pentru examenul din 2023.

Responsabilitatea compunerii bazei de subiecte pentru examenul național de dietetician autorizat revine Comisiei Naționale de Examen formată din cadre didactice de la universitățile din țară unde se va susține examenul împreună cu reprezentanți ai CDR. Această comisie nu oferă acces public la răspunsurile grilelor.
Dar vă asigurăm că acest examen conține întrebări la care orice student care a absolvit un program de licență în nutriție și dietetică va ști să răspundă. Sau ar trebui să știe să răspundă. Mai este de menționat faptul că acest examen nu este un concurs (precum admiterea la facultate) iar nota în sine nu are relevantă. Acest examen este o simplă confirmare a asimilării informațiilor necesare practicării adecvate a meseriei de dietetician.

Calendarul de examen (care include intervalul în care se poate trimite dosarul de înscriere la examen) este stabilit de Comisia Națională a Examenului, formată din cadre didactice ale universităților care organizează examenul de dietetician și reprezentanți CDR. Conform metodologiei de desfășurare a examenului (publicată pe situl CDR), verificarea dosarelor ține de Comisiile Teritoriale de Examen, nu de Colegiul Dieteticienilor, comisie formată și ea din cadre didactice și reprezentanți CDR. Comisia Teritorială este obligată să respecte calendarul pe care l-a întocmit Comisia Națională, deci nu va putea accepta un dosar de înscriere primit în afara datelor anunțate oficial.

4. Stagiul de practică

Nu. Absolvenții pot opta pentru înscrierea la un program de masterat în domeniul nutriției (vezi mai sus programele acceptate).

Ambele. Conform legii 256/2015 si a normelor de aplicare a legii 256/2015, sunt necesare îndeplinirea ambelor cerințe. Un an (calendaristic, 12 luni) și 1000 de ore. Acestea reprezentând minimul, în senul că pot acumula 1000 de ore în 14 luni. Sau pot acumula 1200 în 12 luni.

Identificarea oportunităților de stagiul este responsabilitatea studentului, nu a CDR, dar CDR va face tot posibilul să pună în legătură angajatorii cu studenții. Recomandările pe care vi le putem face sunt următoarele:

  • anul de stagiu poate fi realizat în cadrul unei clinici, a unui spital sau cabinet particular (sau mai multe), deci încercați toate variantele

  • începeți căutările cât mai devreme pe parcursul anului 3, nu după absolvire, pentru că acest proces poate dura
  • menționați tuturor posibililor angajatori că sunteți dispuși să fiți voluntari, deci nu se pune problema costurilor din parte acestora
  • interacțiunile și discuțiile în persoană au șanse mai mari de succes. Emailurile și telefoanele nu sunt recomandate în special pentru contactul inițial
  • luați cu voi întotdeauna un contract de voluntariat pe care să îl lăsați la fața locului, pentru a face înțeleasă simplitatea procesului
  • asumați-vă completarea tuturor documentelor necesare, pentru ca sarcinile supervizorilor/tutorilor să fie reduse la minim

Succes!

În raportul de stagiu se notează toate detaliile și activitățile de pe durata stagiul practic. El are 40 de pagini (+/- 10%) și include detalii precum descrierea unității / unităților în care s-a efectuat stagiul practic, a dotărilor aferente cât și a activităţilor desfăşurate (pe zile), noile cunoștințe și abilități dobândite, observaţii personale și alte informații. Aici se află o descriere completă a raportului de practică pentru 2023.

Nu. Practica se poate realiza și sub formă de voluntariat, caz în care se încheie un contract de voluntariat între angajator și voluntar. Toate celelalte condiții nu se schimbă.

5. Nutriționist-dieteticieni autorizați

Punctele EMC (educație medicală continuă) au un corespondent pentru dieteticieni: punctele EMCD. Deci nu ai nevoie de puncte EMC, ci de puncte EMCD. Începând din 2024 toți dieteticienii autorizați vor trebui să acumuleze 125 de puncte EMCD în 5 ani (dintre care 10 sunt obligatorii), similar cu punctele EMC necesare medicilor, asistenților, cât și biologilor, chimiștilor și biochimiștilor ce activează în sistemul sanitar.

Aceste puncte pot fi acumulate în mai multe moduri: participarea la conferințe/evenimente creditate, participarea la cursuri postuniversitare sau de specialitate, publicarea de articole științifice, etc.

Punctele acumulate pe parcursul anului 2023 se vor reporta pe 2024.

În condițiile în care doriți să practicați meseria de dietetician în Romania, vă invităm în primul rând să cititi legea dieteticianului 256/2015 si normele de aplicare a ei, deoarece acestea reglementează la bază domeniul nostru (link).

Veți avea nevoie, conform legii, de o echivalare sau recunoaștere a diplomei de licență și de masterat. De acest aspect se ocupă Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Studiilor (CNRED). Pe situl lor veți depune două cereri: una pentru echivalarea diplomei de licență (link) și una pentru echivalarea diplomei de master (link). Veți găsi procedura și documentele necesare la ei pe site. Echivalările obținute se transmit la contact@colegiuldieteticienilor.ro.

Codurile COR (Clasificarea ocupațiilor din Romania) din categoria ”2265 – Dieteticieni și nutriționiști” (link)

  • 226501 asistent de nutriție
  • 226502 dietetician
  • 226503 nutriționist și dietetician
  • 226504 consultant nutriționist

Codurile COR din categoria 2265 au fost introduse la cererea diverselor asociații/organizații/instituții de învățământ la momentul lansării unui nou program educațional (oferit de școli publice sau private) si implicit a unei diplome și a meseriei aferente. Reglementarea codurilor COR tine de Ministerul Muncii, nu de CDR. Codul COR pentru dieteticienii autorizați (cod la care se vor atașa competențele licențiaților în nutriție și dietetică, conform diplomei de licență) este 226503 nutriționist și dietetician. Celelalte coduri nu țin de noi și nu servesc meseriei de dietetician, ele aparținând adesea unor școli private care au (sau avut) programe educaționale din acest domeniu. Totodată însă, aceste coduri nu ne încurcă.

6. Diverse

Un medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, poate practica nutriția și fără o diploma de masterat, deoarece aceasta este natura meseriei/specializării. Dar diploma de masterat nu îi va permite înscriere în Colegiul Dieteticienilor și nici practicarea meseriei de dietetician, ca meserie conexă actului medical. Medicul se va înscrie în Colegiul Medicilor. La fel cum farmaciștii se vor înscrie în Colegiul Farmaciștilor și kinetoterapeuții în Colegiul Fizioterapeuților. În colegiul dieteticienilor se vor înscrie doar absolvenții programelor de licență în nutriție și dietetică.

Profesia de dietetician (definită de legea 256/2015 și de competențele descrise pe diploma de licență) poate fi practicată doar de către absolvenții programelor de licență în ”Nutriție și dietetică”. Acest lucru este valabil la nivel european. Există o singură facultate/specializare ce poate oferi dreptul înscrierii în Colegiul Dieteticienilor (sau asociațiile naționale profesionale la nivel european) și obținerea avizului de liberă practică.

Diploma de masterat (sau stagiul de practică) folosește absolvenților programelor de licență în nutriție și dietetică la dosarul de înscriere la examenul anual național de dietetician autorizat, a cărui promovare oferă dreptul înscrierii în Colegiul Dieteticienilor și obținerii concomitente a avizului de liberă practică.

Pentru absolvenții altor facultăți, masteratul în domeniul nutriției oferă avantajul acumulării de cunoștințe în domeniul nutriției și dieteticii, domeniu auxiliar sau complementar multiplelor specializări medicale (ex: diabet, cardiologie, gastroenterologie, endocrinologie, nefrologie, oncologie).

Conform legii 256/2015, profesia de nutritionist-dietetician poate fi practicată doar de acei specialisti care au absolvit un program de licență de 3 ani cu titlul nutritie si dietetica, a realizat un an de practică (sau are o diplomă de masterat) și a promovat examenul anual național de dietetician autorizat.

Nutriționist-dieteticianul (cod COR 226503) este singurul profesionist la nivel național în acest domeniu care oferă un serviciu conex actului medical (conform Ordonanței de Urgență nr.25/2023) și care poate, conform competențelor academice, să aplice terapia medicală nutrițională (TMN). A se face distincția între (1) terapia medicală nutrițională ca procedeu complex cu mai multe etape de cunoaștere a obiceiurilor pacientului și de elaborare a unui plan strategic personalizat și adaptat fiecărui pacient în parte, și (2) recomandările / sfaturile nutriționale care pot face parte din abordarea pe care un medic o aplică unui pacient.